Terugkijken en Vooruitzien
Op 1 januari 2021 werd Daan Wortel Managing Director van de Duurzaamheidsfabriek. Midden in een lockdown. Nu, één jaar later, zitten we opnieuw in lockdown. Moeilijk? “Natuurlijk! We zien de impact en de schade overal om ons heen. En ook voor ons waren er zeker uitdagingen. Maar tegelijk zie je ook dat een crisis een enorme voedingsbodem is voor innovatie. En daar ligt onze focus.”
Systeemdenken
Voordat hij in januari directeur werd, was Daan al enkele jaren actief in de Duurzaamheidsfabriek als innovatiemanager. Hij was dus al vertrouwd met het ‘leren, werken innoveren’-concept van de fabriek én een bekend gezicht in het innovatie-ecosysteem van de Smart Delta Drechtsteden en Zuid-Holland. “Inhoudelijk is mijn werk niet eens echt veranderd. Wat deze stap me vooral heeft gebracht is dat ik plaats kan nemen aan meer tafels. Ook bestuurlijk. Vanuit mijn technische achtergrond, ben ik een systeemdenker. Ik zie dat er in de regio heel veel energie en innovatiekracht zit, maar het is versnipperd. Ik zie het als een mooie opdracht om dingen bij elkaar te brengen, samen te laten functioneren en zo méér te bereiken dan de som der delen.”
Mooie verhalen delen
En dat lukt gelukkig vaak, vertelt Daan, al is het niet altijd even zichtbaar. “Er gebeuren echt mooie dingen in en rond de fabriek. Zoals het TechnoHUb-programma waarin een aantal echte frontrunners in hun branche – Krohne, UReason, Systems Navigators, Damen en Valk Welding – hun gezamenlijke expertise inzetten in innovatieve showcases en bovendien hun kennis delen met andere bedrijven. Of neem het project OI4 Demonstrator dat net een prestigieuze internationale Award heeft gewonnen. Maar we laten het misschien nog niet voldoende zien. In normale jaren komen er veel bedrijven over de vloer voor vergaderingen, congressen, trainingen en workshops. De kennisuitwisseling is dan wat meer organisch. Nu merk ik dat we de verhalen actiever moeten delen. Deze nieuwsbrief draagt daaraan bij, maar we zijn bijvoorbeeld ook actief in gesprek gegaan met de HR-managers van regionale bedrijven over hoe we echt een impuls kunnen geven aan leven lang ontwikkelen. Ook nemen we actief deel aan allerlei netwerken en overleggen. En het helpt dat de Business Developers van de Innovatie Roadmaps nu ook werken vanuit de fabriek. ”
Vernieuwing tastbaar maken
Toch geniet Daan het meest van de dynamiek in de Duurzaamheidsfabriek zelf. “Waar we buiten vooral veel over praten, gebeurt hier binnen echt. Met de partners in de fabriek en de docenten en studenten – mbo én hbo – maken we de verbinding tussen vernieuwing en toepassing tastbaar. En daar wil ik eigenlijk nog meer naartoe: denken én doen, het in de praktijk brengen van wat er in theorie allemaal al mogelijk is. Daarvoor gaan we de verbinding met het onderwijs nog verder versterken en de prachtige faciliteiten die we in de fabriek hebben nog beter ter dienst stellen van de bedrijven. We hebben een paar mooie nieuwe partners in de fabriek, die de innovatiekracht van het netwerk ook inhoudelijk kunnen versterken en we hebben weer ruimte voor nieuwe startups nu een aantal ondernemers zijn ‘uitgevlogen’ naar een volgende fase.”
Kijken naar wat er kán
Tot slot hebben we ook onze zalen ‘geüpgraded’ zodat ze beter aansluiten bij ons concept en bij de ‘hybride’ eisen die deze tijd stelt aan vergaderen, in de hoop iedereen snel weer fysiek te kunnen ontmoeten. Als team zijn we in ieder geval enorm gedreven om van 2022 een geweldig jaar te maken. We richten we ons op positieve ontwikkelingen, want innoveren betekent vooral: kijken naar wat er kán, beperkingen zien als uitdagingen, en nieuwe wegen inslaan.”