Training waterstof voor professionals
Waterstof maakt onmiskenbaar zijn opmars en zal met name voor bedrijven in de (maak)industrie, de bouw- en installatiebranche en mobiliteitssector een steeds belangrijkere rol gaan spelen als duurzame energiedrager. In de training Waterstof voor Professionals nemen we je vanaf 14 januari in vijf dinsdagavonden mee door de gehele waterstofketen, zodat jij zicht hebt in de kansen en impact van waterstof voor jouw onderneming.
Ondernemen is vooruitkijken
Wat betekent dit voor jouw bedrijf en sector? Hoe kan jouw bedrijf inspelen op deze ontwikkeling? Wat voor technische en economische implicaties brengt de overstap naar (groene) waterstof met zich mee? En wat betekent dit concreet voor de energiestrategie -en doelstellingen van jouw bedrijf?
Ofwel: Weet jij wat jouw bedrijf
met oog op waterstof te wachten staat?
In de training “Waterstof voor professionals” leren we je alles wat je weten moet om tijdig de nodige stappen voor jouw bedrijf in gang te kunnen zetten.
Hoogwaardig en actueel
Gedurende vijf lesdagen nemen we je mee door de gehele waterstofketen, van productie tot toepassing. Je leert hoe waterstof binnen jouw organisatie in een toekomstbestendige energiehuishouding past en je leert welke technieken, componenten en veiligheidsmaatregelen hierbij essentieel zijn. Daarnaast behandelen we de belangrijkste wet- en regelgeving.
De training wordt verzorgd in samenwerking met Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en HyMatters. Dr. ir. Edwin Tazelaar en ir. Dick Breteler, experts op het gebied van waterstof en met jarenlange ervaring in zowel industrie als onderwijs, delen met jou de nieuwste inzichten op het gebied van waterstoftechnologie, zodat jouw bedrijf én team slagvaardig de toekomst tegemoet gaan.
Voor professionals met een technische en/ofeconomische achtergrond
De training “Waterstof voor professionals” is gericht op vakmensen met een technische of economische achtergrond die, nu of in de toekomst, te maken hebben met waterstoftoepassing. De training wordt gegeven op mbo+, hbo-niveau. Deelnemers ontvangen, na succesvolle afsluiting van de training een certificaat van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).
De waterstoftraining, alles op een rij
Onderwerpen training:
Wat is waterstof?
-
- Stofeigenschappen;
- Waterstof als grondstof, brandstof en energiedrager;
- Parallellen met andere brandstoffen of energiedrager.
Waarom waterstof steeds belangrijker wordt
-
- De energietransitie, doelstellingen;
- Duurzame energie en opslag.
De waterstofketen
-
- Productie, transport en distributie;
- Opslag van waterstof;
- Waterstoftoepassingen.
Waterstoftechnologie
-
- Brandstofceltechnologieën;
- PEM (Proton Exchange Membrane);
- Van cel naar systeem.
Veiligheid
-
- Fysieke eigenschappen;
- Functionele-, proces- en omgevingsveiligheid.
Wet- en regelgeving
-
- Mobiliteit;
- Gebouwde omgeving;
- Openbare ruimte;
- Vergunningen.
Energie, Economie en Milieu
-
- Energetische kentallen;
- Rekenen aan waterstoftoepassingen.
Beleid
-
- Visies op waterstof;
- Nationaal en internationaal beleid.
Praktische informatie:
De training wordt gegeven op mbo+, hbo-niveau en kan zowel gevolgd worden door deelnemers uit het bedrijfsleven, als door particulieren. De training wordt geheel verzorgd, inclusief lesmateriaal en avondmaaltijd.
Lesdagen en tijden:
Dinsdag 14-01-2025, 16:15 tot 21:30 uur
Dinsdag 21-01-2025, 16:15 tot 21:30 uur
Dinsdag 28-01-2025, 16:15 tot 21:30 uur
Dinsdag 04-02-2025, 16:15 tot 21:30 uur
Dinsdag 11-02-2025 (reserve lesdag)
Toetsdag:
Dinsdag 18-02-2025, 16:15 tot 21:30 uur
De toetsdag wordt afgerond met een interessante lezing over waterstof, een avondmaaltijd en aansluitend de uitreiking van de certificaten. Uiteraard is er, onder het genot van een hapje en drankje, de gelegenheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen.
Locatie:
Duurzaamheidsfabriek
Energielab 2e etage
Leerparkpromenade 50
3312 KW Dordrecht
Investering:
2450,- euro (ex. btw)
Tot slot nog dit:
Het Nederlandse energiesysteem kent nu al grote uitdagingen als het gaat om het afstemmen van het aanbod van duurzame bronnen op de vraag naar energie. Seizoensopslag van warmte en van elektriciteit is praktisch onvermijdelijk. Er zijn echter maar weinig duurzame energiedragers die energie over maanden kunnen opslaan. Waterstof kan dat wél, op een betrouwbare manier,
Belangrijke redenen voor een bedrijf om in te zetten op groene waterstof zijn:
- Leveringszekerheid van energie. Door opslag van groene energie in vorm van waterstof heeft netcongestie minder impact op de bedrijfsvoering.
- Elektrificatie is geen optie, bijvoorbeeld door productieprocessen met hoge temperaturen of bij transport (vrachtwagens, binnenvaart) over lange afstanden en/of met zware belasting.
- Concurrentievoordeel, groene energie is steeds vaker een voorwaarde vanuit de keten. Je wilt geen opdrachten mislopen.
Ben jij erbij?
Meld je nu aan!
Wil je meer informatie? Neem contact op via DZHFacademy@duurzaamheidsfabriek.nl