Share:

Nieuws

SMITZH gaat over in European Digital Innovation Hub

Het Zuidhollandse innovatieprogramma SMITZH stopt na vijf jaar, maar krijgt een vervolg in EDIH (European Digital Innovation Hub). Het slotevent van SMITZH op 7 december bij Festo in Delft, bracht die vijf jaar terug tot de kern: SMITZH is een succesvol programma. Met één centraal loket, een zestal fieldlabs als testfaciliteit in de regio en een grote groep aan ondernemers op zoek naar oplossingen, heeft het innovatieprogramma meer dan 2350 bedrijven bereikt. Zo’n 400 daarvan zetten een stap in digitalisering. Ook de Duurzaamheidsfabriek heeft als SMITZH-fieldlab mooie projecten met het bedrijfsleven kunnen neerzetten.

Digitalisering op de kaart zetten
Gedurende 5 jaar maakte SMITZH een interessante ontwikkeling door. Het kernteam fieldlabinfrastructuur bestaande uit InnovationQuarter, TNO, Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag startte in 2017 een onderzoek of er behoefte was aan een programma dat digitalisering in de maakindustrie centraal stelt. Het antwoord was eenduidig: ja! Vervolgens is SMITZH erin geslaagd om samen met de 6 fieldlabs Do IoT, Dutch Optics Centre, RAMLAB, RoboHouse, SAM|XL, skills lab IoT Academy en de Duurzaamheidsfabriek, digitalisering echt op de kaart te zetten en doelgericht oplossingen te ontwikkelen, te testen en te implementeren.

Project VIREN
Ook vanuit de Duurzaamheidsfabriek zijn de afgelopen vijf jaar verschillende grote en kleinere projecten uitgevoerd. Zo werd bijvoorbeeld het project VIREN mede door SMITZH gefinancierd. In dit project werken de partners aan een ‘brug-configurator’ voor het 3D printen van volledig circulaire (fiets)bruggen. De partners zijn erin geslaagd het hele technische ontwerp, inclusief engineering, accordering en doorrekening volledig te automatiseren. Wat traditioneel zo’n 20 weken kost, kan nu in 5 minuten. Het project is nadrukkelijk ook bedoeld als showcase om ondernemers, werkenden en studenten kennis te laten maken met de toekomstige vorm van ontwikkelen en realiseren in de maakindustrie, de kracht van simuleren en 3D printen.

OI4 Demonstrator
Een ander baanbrekend SMITZH-project is de ‘OI4 Demonstrator’. Deze demonstrator, die ontwikkeld is in samenwerking met een groot consortium van internationale partners, is bedoeld om de Open Industry 4.0 Alliance Development Guidelines te valideren en daarmee de haalbaarheid aantonen van een betere interoperabiliteit in de industrie. Daarnaast demonstreert de opstelling hoe apparaatgegevens, diagnostiek en prognoses effectief en efficiënt kunnen worden gecommuniceerd via de informatiepiramide. De demonstrator is gerealiseerd bij het Flow Center of Excellence in de Duurzaamheidsfabriek. Het project won in december 2021 de prestigieuze OI4 Implementation Award en heeft inmiddels (nov 2022) geleid tot de kick-off van een Nederlandse branche van de Open Industry 4.0 Alliance.

EDIH, een nieuwe stap voorwaarts
Begin 2023 zal SMITZH een vervolg krijgen in de vorm van een EDIH: European Digital Innovation Hub. Die richt zich niet alleen op de maakindustrie, maar ook op de haven en maritieme industrie en de tuinbouw, met nóg meer partners uit die sectoren. De activiteiten (informeren, op weg helpen, steun bij testen en opleiden) worden uitgebreid met ondersteuning bij financieringsprogramma’s. De in SMITZH geleerde lessen, onder andere de effectiviteit van het werken met groepen bedrijven, worden uiteraard volop toegepast, vooral voor bedrijven met meer uitdagende vragen.

Bekijk hieronder de trailer van EDIH: 

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry