SMITZH-project VIREN
In het VIREN-project, dat gefinancierd is door SMITZH, werken partners SPARCBridge (een initiatief van Composite Structures, 10XL en Aannemersbedrijf Damsteegt), TRANS-X, MDIM, DEAL! en de Duurzaamheidsfabriek aan een ‘brug-configurator’ voor het 3D printen van volledig circulaire (fiets)bruggen. Het idee achter het project VIREN (Virtual Engineering) is dat veel objecten – in dit geval een brug – sneller en meer klantspecifiek kunnen worden ontwikkeld, geëngineerd en geproduceerd. De partners zijn erin geslaagd het hele technische ontwerp, inclusief engineering, accordering en doorrekening volledig te automatiseren. Wat traditioneel zo’n 20 weken kost, kan nu in 5 minuten. Het project is nadrukkelijk ook bedoeld als showcase om ondernemers, werkenden en studenten kennis te laten maken met de toekomstige vorm van ontwikkelen en realiseren in de maakindustrie, de kracht van simuleren en 3D printen.
Brug-configurator
In VIREN hebben de projectpartners een configurator samengesteld van digitale ontwerpmiddelen. Met deze configurator kunnen maakbedrijven straks eenvoudiger systeeminnovaties vormgeven én automatisch laten produceren. Dit soort tools zie je steeds meer in de maakindustrie. Iedereen die wel eens een nieuwe auto heeft besteld, kent ze wel. Met deze configurator kan een klant nu zijn eigen brug ontwerpen. Het gekozen ontwerp wordt aan de achterkant doorgezet naar Inventor-software. Dit technisch ontwerp dient vervolgens als input voor geautomatiseerde technische berekeningen en de check op alle veiligheidsaspecten. Zodra de klant goedkeuring geeft, wordt ‘met een druk op de knop’ direct gestart met het 3D-printproces van de brug.
Doorgaande ontwikkeling
De ontwikkeling van de configurator is erg hard gegaan. Inmiddels is er een koppeling gemaakt met rekensoftware om de brug constructief door te rekenen. Ook de dimensies van de brug zijn aan rekensoftware gekoppeld, waardoor deze automatisch berekend worden. Daarnaast zijn er onder meer standaardleuningen toegevoegd, die ‘parametrisch’ zijn, waardoor er automatisch meer of minder balusters worden weergeven afhankelijk van het langer of korter maken van de brug. En er wordt al gekeken naar toekomstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld mogelijkheden in de combinatie met VR, of AR. Daarnaast liggen er enorme mogelijkheden in het opschalen van het project naar andere partijen die hun data gedigitaliseerd hebben. Met kaarten en gegevens van de omgeving en bijvoorbeeld waterstanden is het mogelijk om ontwerpen te maken die nog beter aansluiten op de werkelijke situatie. Hoe meer informatie je er aan de voorkant in stopt, hoe beter het product dat eruit komt.
“Met de configurator kunnen we onze klanten letterlijk aan de knoppen zetten in de ontwerpfase. Dat levert regelmatig nieuwe inzichten op die ons helpen het product door te ontwikkelen en nog beter aan de klantvraag te voldoen.“ Paul de Vos van SPARC Bridge