Share:

Nieuws

‘Pop-up’ productiefaciliteit van toonbank displays in de Duurzaamheidsfabriek

In normale tijden maakt Nedco uit Nieuwerkerk a/d IJssel kunststof displays voor bijvoorbeeld foldermateriaal. Vanuit hun wens om iets wezenlijks bij te dragen aan het bestrijden van het corona-virus, ontwierp het bedrijf vorige week een “corona toonbank-display” dat heel eenvoudig in te zetten is om kassa- en receptiemedewerkers te beschermen. De bedoeling was om het scherm tegen kostprijs aan te bieden aan organisaties in hun netwerk die op zoek waren naar een snelle, laagdrempelige oplossing. Bovenop die kostprijs vroeg Nedco per scherm bovendien een bedrag van vijf euro, om te doneren aan het Rode Kruis.

Waar Nedco aanvankelijk materiaal besteld had voor het maken van zo’n 100 displays, bleken een paar posts op social media een enorme stroom aan bestellingen op te leveren die de verwachtingen ver overtrof en die nog altijd toeneemt. Het bedrijf zat  met de handen in het haar. Hun eigen productiefaciliteiten waren daar niet tegen opgewassen, bovendien werkt het bedrijf vanuit hun grote maatschappelijke betrokkenheid veel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een kwetsbare doelgroep die nu vooral thuis moet blijven. Via een persoonlijke relatie met Francien van Kan van de sector T&M, kwam het bedrijf in contact met de Duurzaamheidsfabriek.

Inmiddels is in de Duurzaamheidsfabriek, met dank aan praktijkbegeleider Hajo Kerkhof, die hiervoor speciaal naar het werk kwam, de productie van de schermen opgestart. Op de waterstraalsnijder maakt Nedco nu zo’n 32 displays per uur, die vervolgens via de groothandel en via pakketpost terechtkomen bij bedrijven in en buiten Nederland. Da Vinci draagt het project een warm hart toe en heeft een bijdrage toegezegd om de productiekosten van de displays te verlagen.

Het uit nood geboren ‘partnership’ blijkt bovendien interessante aanknopingspunten te bieden voor samenwerking tussen Nedco en het Da Vinci College op de langere termijn. Het bedrijf krijgt bijvoorbeeld vaak vragen van klanten voor maatwerkproducten, waar ze zelf eigenlijk geen ruimte voor hebben. Voor het beroepsonderwijs kunnen dit soort specifieke vragen juist interessante projecten opleveren. Als over een paar maanden de corona-situatie hopelijk weer onder controle is, worden hierover nadere afspraken gemaakt.

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry