Onderwijsproject Enerwize van het Lexlab_ draait op volle toeren
Wie de Duurzaamheidsfabriek betreedt of passeert, kan het onmogelijk missen; achter de glazen pui op de tweede verdieping zijn sinds half maart twee immense domes te zien. De imposante houten constructies zijn gebouwd om dagelijks meerdere klassen uit het basis- en voortgezet te interesseren voor techniek met het nieuwe promotieprogramma van het Lexlab_: Enerwize.
Techniekworskhop in het teken van zelfredzaamheid
Enerwize is gestart op 24 maart. De twee uur durende techniekworkshops staan in het teken van zelfredzaamheid. Het programma neemt scholieren mee in verschillende uitdagingen die de toekomst ons gaat brengen. Door zelf aan de slag te gaan met verschillende materialen en technieken, leren de leerlingen onder andere over klimaat, recyclen en robots. ’Hoe bescherm je jezelf als je op een afgelegen plek belandt?’ Deze vraag staat centraal tijdens de activiteiten. Aan de hand van de thema’s voedsel, verkenning en onderdak gaan leerlingen op zoek naar oplossingen voor als deze vanzelfsprekendheden er niet meer zijn en hoe je daar verschillende technische toepassingen voor kunt inzetten.
Zelf aan de slag
In twee uur tijd worden de deelnemers uitgedaagd, geïnspireerd en verwonderd aan de hand van de drie onderdelen. Zo kweken ze substraatloos voedsel met behulp van verschillende procestechnieken. De omgeving wordt in kaart gebracht met een volledig geautomatiseerde surveillance drone. Aan de hand van die informatie sturen leerlingen robots het veld in om kostbare materialen te verzamelen. Ook aan de dome zelf wordt onderhoud gepleegd. Vanuit huis nemen alle leerlingen een kunststof verpakking mee. Oude flessendoppen worden gerecycled tot nieuwe kunststof platen om de dome mee af te werken. Op deze manier bouw je namelijk snel een huis met weinig materialen. Precies wat je nodig hebt als je terecht komt op zo’n verlaten locatie waar misschien wel gevaar dreigt.
Ruim 1000 leerlingen
Van 24 maart t/m 13 mei nemen ruim 1000 leerlingen deel aan het programma dat is georganiseerd door het Lexlab_, met ondersteuning van Da Vinci en de Duurzaamheidsfabriek. Naast bezoek met een klas, is het ook mogelijk een op maat gemaakte workshop te bezoeken. Interesse in een workshop? Kijk op www.lexlab.nl/enerwize voor de beschikbare data en/of mogelijkheden.