Scale Innovation Award

Share:

Nieuws

Dutch Heat Pump Solutions winnaar Scale Innovation Award 2024

Ook de 2024-editie van de Scale Innovation Award was weer een prachtig podium voor innovatieve ondernemers en initiatieven én een springplank voor jong, innovatief talent. Op maandag 11 maart ging in de Duurzaamheidsfabriek de juryprijs naar Dutch Heat Pump Solutions, met hun duurzame dak-inbouwoplossing voor warmtepompen. De Impact Award, speciaal in het leven geroepen voor studenten van het Da Vinci College en Dordrecht Academy,  ging naar het project ‘Cooling Down The Cities’, dat met sensoren op diverse locaties in Dordrecht de invloed van het weer op beplanting onderzoekt. Het bedrijf Blauwe Bagger mocht de startupprijs in ontvangst nemen en de publieksprijs ging naar Energievolutie B.V., met de EMRA-box innovatie.

De regio als grootste winnaar

Met ruim 20 zeer uiteenlopende, maar innovatieve en duurzame kandidaten, was in feite de regio de grote winnaar van de Scale Innovation Award, zoals Daan Wortel, die als directeur van de Duurzaamheidsfabriek optrad als host van de avond. “Wat een initiatief, wat een ondernemerschap en wat kunnen we daar met z’n allen trots op zijn. Het is goed dat dit podium er is, om met elkaar te delen wat er al gebeurt en waar we elkaar kunnen vinden om samen nog meer impact te maken.”

Warmtepomp-concept als winnaar

De jury koos als winnaar voor Dutch Heat Pump Solutions (DHPS) uit Hardinxveld-Giessendam. Zij bedachten de zogenaamde HydroTop: een warmtepomp die de energie voor de pomp uit de buitenlucht haalt. Bovendien neemt hun oplossing weinig ruimte in beslag en integreert het naadloos in het dak van de woning. Daardoor is de pomp ook te plaatsen in situaties waar dit lastiger is door bijvoorbeeld ruimte, geluid of uiterlijk. Wilhard Oldengram (eigenaar DHPS) tijdens de uitreiking: “Wij zijn ontzettend blij dat we hier mogen staan en deze waardering krijgen vanuit onze eigen regio voor de HydroTop. Dit gaat ons zeker verder helpen om de nodige stappen te zetten, waarmee we een belangrijke bedrage kunnen leveren aan de energietransitie.”

Bekijk hier de video van DHPS over de Scale Innovation Award

Da Vinci Impact Award voor studenten

Meer dan 100 studenten van het Da Vinci College en Dordrecht Academy werkten met ingang van september twintig weken lang aan real-life opdrachten uit het bedrijfsleven. Georganiseerd in multidisciplinaire teams, gingen zij aan de slag om te komen tot slimme ideeën en concrete voorstellen voor toegepaste innovaties. De top drie studentengroepen stonden tijdens de Scale Innovation Award op het podium en werden bevraagd over hun innovatie en het proces, waarbij het project ‘Cooling Down The Cities’ als beste naar voren kwam. Volgens Practor Timon Jongkind speelt het investeren in studenten een belangrijke rol bij het stimuleren van innovaties in de regio. “Als bedrijf kun je innovatieve ideeën hebben, maar je moet hier ook de juiste mensen voor opleiden. Door de samenwerking met de Scale Innovation Award hopen we bedrijven in de regio te inspireren om samen met het onderwijs aan de slag te gaan, om zo tot baanbrekende innovaties te komen met studenten.”

Extra prijzen

Het bedrijf Blauwe Bagger mocht de startupprijs in ontvangst nemen. Blauwe Bagger scheidt vervuilde bagger in waardevolle grondstoffen, zoals zand en slib. Die vervolgens worden gebruikt in de grond-, weg- en waterbouw, om daarmee een circulaire baggerketen te realiseren. Ook het publiek, bestaande uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid, mocht een voorkeursstem uitbrengen voor één van de veertien genomineerde innovaties. De publieksprijs ging naar Energievolutie B.V., met de EMRA-box innovatie. Deze innovatie biedt inzicht in de prestaties van werktuigbouwkundige installaties, om daarmee bewoners te informeren en energiebesparing te bevorderen.

Scale Innovation Award

Bedrijven en organisaties uit de regio Drechtsteden, Hoeksche Waard, Molenlanden en Gorinchem konden zich inschrijven met een innovatief product, dienst, proces of business model. De voorwaarde was dat de innovatie nieuw is en van economische en/of maatschappelijke waarde is. De categorieën waren Smart Industry, Energietransitie, Human Capital en Zorg. De inzendingen werden beoordeeld door een dertien-ledige vakjury, onder leiding van Leo Stehouwer, voorzitter van Masterplan Techniek Zuid-Holland. De jury voor de Impact Award bestond uit een drieledige jury, geleid door juryvoorzitter René Kerstens (Directeur Coöperatieve Rabobank Zuid-Holland), waarbij de projecten van de studenten werden getoetst op maatschappelijk impact, ondernemerschap en haalbaarheid. De Scale Innovation Award werd georganiseerd door Smart Delta Drechtsteden, in samenwerking met het Smart Campus Leerpark. Met de organisatie van het evenement maken Smart Delta Drechtsteden en Smart Campus Leerpark innovaties in de regio zichtbaar, waarbij het belang van de samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven wordt benadrukt.

Neem voor aanvullende vragen contact op met projectleider Arie van den Herik: arie@scale-innovationaward.nl / 06 51508417.

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry