Share:

Nieuws

“Delen is vermenigvuldigen”

KROHNE, toonaangevend op het gebied van ontwikkeling en productie van innovatieve en betrouwbare meettechnologie en meetoplossingen voor de industrie, is al sinds de start in 2013 nauw betrokken bij de Duurzaamheidsfabriek. General Manager André Boer legt uit waarom het bedrijf zich heel bewust actief opstelt waar het gaat om innovatieprojecten en de link naar het beroepsonderwijs. “We hebben in de regio een prachtig netwerk. Maar je komt niet makkelijk bij elkaar over de vloer. Op een ‘gezamenlijke’ plek, zoals de Duurzaamheidsfabriek, leg je makkelijker de verbinding en zet je de kolom in werking.”

Geen PowerPoint, maar écht
KROHNE was in 2013 een van de eerste actieve private partners in de Duurzaamheidsfabriek. André Boer: “Ik weet het nog goed, het was midden in de schoolvakantie en het beton was nog amper uitgehard, toen we het Flowcenter of Excellence hebben opgebouwd.  Voor ons was het een ideale omgeving waar we onze technologie op een attractieve manier aan onze klanten konden laten zien. Geen suffe PowerPoint, maar in het écht, alleen dan zonder gevaarlijke praktijksituaties. Bovendien konden we vanuit de Duurzaamheidsfabriek ook eenvoudig het onderwijs aanhaken. Goed personeel is essentieel voor ieder bedrijf in de technologische maakindustrie. Daar kun je je passief in opstellen, maar ook actief, zodat het onderwijs wordt gegeven met de juiste insteek en de studenten de juiste bagage meekrijgen.”

Meer dan de som der delen
Dat de actieve betrokkenheid bij de Duurzaamheidsfabriek een strategische zet was, hebben de afgelopen tien jaar volgens André wel bewezen. “Wij hebben bijvoorbeeld gemerkt dat de samenwerking met het onderwijs méér brengt dan goed opgeleide studenten. Die jongeren worden straks niet alleen je werknemers, maar ook je markt. Het is een nieuwe generatie met andere ervaringen en andere behoeften. Ook voor je consumentenmarketing is het daarom heel belangrijk om die aansluiting te hebben.” Daarnaast leveren ook de georkestreerde en toevallige ontmoetingen met andere bedrijven in de fabriek veel op. “Je kunt als bedrijf niet overal de beste in zijn. Dat hoeft ook niet. In de samenwerking met anderen, zoals bij de OI4 Demonstrator en de Dynamische Maritieme testfaciliteit, hebben we echt geleerd dat delen vermenigvuldigen is!”. Gesubsidieerde projecten, zoals het technoHub-programma dat net is afgerond, kunnen daarbij net dat extra setje geven om dat soort samenwerkingen ook echt van de grond te krijgen, volgens André. “Dat zit ‘m in de extra middelen, maar zeker ook in het feit dat er in zo’n project wat planmatiger gewerkt wordt, dat er regie op zit en een zekere tijdsdruk”.

Grote trends: ‘dataficatie’ en waterstof
Wat de toekomst betreft, ziet André een paar grote trends. “Een daarvan is wat ik noem ‘dataficatie”. Er komt steeds meer data beschikbaar, maar wat kun je ermee? De Duurzaamheidsfabriek is een perfecte plek om daar met de regio unieke kennis in op te bouwen. We hebben er een schat aan installaties en systemen staan waar we data uit kunnen halen. Die data kan via koper, glasvezel en draadloos (5G) vanuit ‘het veld’ naar het datacenter op het dak en van daaruit veilig naar de cloud. Hetzelfde geldt eigenlijk voor waterstof. In de regio zijn heel veel bedrijven die een stukje van de puzzel hebben: engineering, piping, elektrificering… Er ligt een prachtige uitdaging om dat bij elkaar te brengen. Daarbij zie ik een duidelijke rol voor de Duurzaamheidsfabriek en de Smart Campus Leerpark (SCALE). Niet alleen in de verbinding en de regie, maar zeker ook om startups en scale-ups die rond deze thema’s ontstaan op weg te helpen en hun weg naar de markt te laten vinden.”

 

 

 

 

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry