Share:

Nieuws

Bezoek minister Hugo de Jonge

Bezoek minister Hugo de Jonge
Op woensdag 22 juni bracht minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening een werkbezoek aan Dordrecht. Onderdeel van het programma was een bezoek aan het Leerpark. Daan Wortel, directeur van de Duurzaamheidsfabriek, bracht hem op de hoogte van de ontwikkelingen rond de ‘Smart campus Leerpark’ (SCALE) en gaf hem een inkijkje in de Duurzaamheidsfabriek. Daar sprak de minister ook met mbo-studenten elektrotechniek Gijs Oostveen en Coen Luijckx.

Leerpark heeft (inter)nationaal belang
In het gesprek met Daan toonde de minister veel interesse in de hybride leeromgevingen die de Duurzaamheidsfabriek heeft en waarin we erin slagen de innovaties van de regionale bedrijven te vervlechten met het beroepsonderwijs (mbo én hbo). Dat we in de Duurzaamheidsfabriek werken met de nieuwste technologieën, actief zijn op het gebied van de energietransitie, baanbrekende projecten doen en samenwerken met gerenommeerde partners, heeft een aantrekkingskracht op studenten uit heel Zuid-Holland en Brabant: elektrotechniek is bij ons in tegensteling tot andere delen van Nederland gegroeid! Daarbij heeft de Duurzaamheidsfabriek ook een aantrekkingskracht op hi-tech bedrijven: zelfs grote internationale spelers als Shell Global Solutions en BASF tonen interesse in de projecten in de fabriek. Die internationale aantrekkingskracht op het gebied van data value maakt, volgens de minister, de Smart Campus Leerpark een plek van (inter)nationaal belang.

Actuele kennis en een innovatieve mindset
De tijd van de minister was helaas beperkt, dus van alle interessante ontwikkelingen en projecten binnen de Duurzaamheidsfabriek moest Daan er één kiezen om op in te zoomen. Dat was de OI4 Demonstrator die gerealiseerd is op het Flow Center of Excellence. Met de Demonstrator geeft een groot consortium van internationale partners een impuls aan een betere interoperabiliteit in de industrie. Twee van de studenten die hebben geholpen bij de volledige installatie van alle (sensor)apparatuur op het flowcenter waren aanwezig en de minister was geïnteresseerd in hun verhaal.

Met een achtergrond in de bouw, werken de tweedejaars studenten Gijs en Coen op dit moment aan een project rond watersystemen, die zij automatiseren met de nieuwste technologieën om ze voor te bereiden op de toekomst. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het draadloos verbinden van de systemen om ze op afstand te kunnen uitlezen. In het proces proberen ze daarbij het drukverlies binnen het systeem zoveel mogelijk te beperken. Hun doel? “Laten zien wat we als elektrotechnische engineers nu al kunnen bereiken en wat we in de toekomst nog verder kunnen bereiken.” Verschillende bedrijven kijken geïnteresseerd mee en bieden ook ondersteuning, bijvoorbeeld in het doneren van materialen en het geven van gastlessen. De minister was onder de indruk van de kennis van de mbo-studenten, maar vooral ook van hun proactieve houding en innovatieve mindset.

 

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry