Workshop Design Thinking
Inhoud van de workshop
In organisaties wordt hard gewerkt om de processen optimaal te laten verlopen. Hierbij wordt aandacht gegeven aan interne zaken en verdwijnt de behoefte en de wens van de klant of eindgebruiker soms wat meer naar achteren. Mensen zijn gewend om in patronen te denken en aannames te doen. En daarbij ziet de individu alleen het grotere geheel niet. Design Thinking is een iteratief proces dat ingezet wordt om complexe problemen op te lossen. De gebruiker met zijn of haar behoeftes staat daarbij centraal.
Tijdens de workshop maak je kennis met de 5 verschillende fases van Design Thinking en gaan we concreet aan de slag met een vraagstuk voor Techno Hub. In dit vraagstuk gaan we het stakeholderveld en de gebruikers van Techno Hub onderzoeken met behulp van LEGO® SERIOUS PLAY®.
De LEGO® SERIOUS PLAY®-methode is een innovatief, experimenteel proces dat is ontworpen om innovatie en bedrijfsprestaties te verbeteren. De methodiek zorgt voor 100% betrokken deelnemers en alle lagen in de organisatie kunnen meedoen. De methodiek legt verbinding tussen de hersenen en handen waardoor nieuwe inzichten ontstaan. De methodiek is experimenteel waardoor er snel aangepast kan worden op een veranderende omgeving. In een workshop worden één of meerdere vraagstukken inhoudelijk behandeld. Dit kan gaan om teambuilding, strategie- of visievorming.
“Je kunt meer leren over een persoon in een uur spelen dan je kunt tijdens een leven lang praten” – Plato –
LEGO® SERIOUS PLAY®-methode doorloopt 4 stappen die bij iedere techniek gebruikt worden zijn:
1. Stel een vraag aan de groep;
2. De deelnemers bouwen een model dat de vraag beantwoordt;
3. De deelnemers vertellen hun verhaal over het gebouwde model;
4. De deelnemers stellen verhelderende vragen over de nieuwe inzichten.
“Work hard, play hard”
Na deze workshop:
- Heb je inzicht wanneer het toepassen van Design Thinking interessant is voor jouw organisatie;
- Ben je bekend met de verschillende fases van Design Thinking;
- Heb je inzicht in de voor- en nadelen van de methode;
- Is het stakeholderveld van Techno Hub in kaart gebracht;
- Zijn ideeën gegenereerd hoe jullie elkaar in het stakeholderveld kunnen versterken.
Voor wie?
Managers/directeuren die enerzijds meer willen weten over creatieve manieren om met verandervraagstukken om te gaan in de organisatie. Anderzijds zien dat de Techno Hub waarde toe kan voegen aan het bedrijf en daardoor nieuwsgierig zijn om te bouwen aan een gezamenlijk inzicht hierop.
Minimum en maximum aantal deelnemers
4-10 deelnemers.
Trainer
Evie Schürmann werkt als zelfstandige en helpt HBO Drechtsteden met de facilitering van deze workshops. Met By Evie helpt zij organisaties op een speelse en vernieuwende manier de resultaten verbeteren. Naast Evie haar jarenlange ervaring met verandermanagement werkte ze eerder als Business Developer, Scrum Master, Agile Coach en Business Consultant. Het liefst omschrijf ik mezelf als enabler. Want in elk verander- of innovatietraject betrek ik mens, proces en product vanuit de inhoud om vervolgens tot een transparante strategie te komen die gedragen wordt binnen de organisatie.