Enerwize

Share:

Nieuws

800 leerlingen ontdekken met Enerwize de uitdagingen van de toekomst

Zelfvoorzienend zijn. Zelf zorgen voor dingen als warmte, voedsel en zuurstof. Afgesloten van de rest van de wereld of op een andere planeet… Met het programma Enerwize maakten de afgelopen periode zo’n 800 leerlingen van het basis en voortgezet onderwijs in de regio op een bijzondere manier kennis met de uitdagingen van de toekomst.

Bij het project Enerwize komen de leerlingen terecht op een niet nader gedefinieerde verlaten plek. Er staat een basisconstructie die kan dienen als veilige uitvalsbasis. Vervolgens is het aan de leerlingen om de ‘dome’ verder te ontwikkelen met platen van gerecycled kunststof, die ze, net als het gereedschap, zelf maken van restafval. Daarnaast moeten ze zorgen voor hun eten en drinken. Dat gebeurt met ‘vertical farming’, waarbij ze vanzelfsprekend zuinig moeten omspringen met het schaarse water dat beschikbaar is. Met sensoren moeten ze de energietoevoer bijhouden. Vanuit hun nieuwe ‘thuis’ kunnen ze vervolgens de omgeving gaan verkennen met drones en robots. Is het veilig buiten? Zijn er wellicht spullen, grondstoffen of eetbare dingen te vinden?

De workshop Enerwize duurt 2 uur en vindt plaats tussen de studenten en bedrijven van de Duurzaamheidsfabriek. Het programma, dat is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door Lexlab, liep dit voorjaar vijf weken vanaf de voorjaarsvakantie. Volgend schooljaar komt Lexlab terug met een vergelijkbaar, maar vernieuwd programma. Wil je op de hoogte blijven, of kennismaken met de andere activiteiten van Lexlab op het snijvlak van techniek, cultuur en burgerschap, neem dan vooral een kijkje op de website: www.lexlab.nl.

Actieve rol voor AD-studenten

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry