Share:

Nieuws

Workshop “Digitalisering en cyber-security op de fabrieksvloer”

20 mensen uit het bedrijfsleven, docenten en studenten van het Da Vinci College namen op op 28 juni deel aan de workshop “Digitalisering en cyber-security op de fabrieksvloer” in fieldlab Smart Industry de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Op een ‘hands on’ manier leerden de deelnemers alles over het minimaliseren van de cyberrisico’s die ontstaan bij de koppeling van de werkvloer aan het kantoornetwerk en het internet. De workshop is mogelijk gemaakt met een opstartsubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om in het kader van het Smart Industry programma, de cyber veiligheid in de industrie te vergroten.

In de maakindustrie wordt steeds meer productieapparatuur aan het fabrieksnetwerk en aan het Internet gekoppeld. Dit levert data op die helpt om processen bij te sturen en te optimaliseren. Maar productielijnen en apparatuur moeten wel veilig worden gekoppeld. Bij een hack in een kantooromgeving kan de schade al groot zijn, maar waar er productieapparatuur wordt aangestuurd, is de economische schade vaak nog groter en zijn er ook veiligheidsrisico’s.

Sander Pots, IV-Infra: “Een zeer interactieve sessie over de noodzaak van beveiliging in een industriële omgeving met mooie voorbeelden uit de praktijk. Eyeopener voor mij was dat het best wat kennis vergt om te zorgen dat je netwerk ECHT veilig is. Daarna kan je niet achterover leunen, het vergt continue aandacht om het veilig te houden. Zelfs na het toepassen van enkele standaard beveiligingsmaatregelen komen de hackers toch weer via achterdeurtjes binnen.”

In de workshop gingen de deelnemers zelf aan de slag met datacollectie en visualisatie op een industriële I/O, een PLC en een (Raspberry)Pi computer, waarbij ze ondertussen regelmatig gehackt werden door een groep aanwezige studenten van Fontys Hogeschool.

 Eelco van Harten, Krohne: “De workshop heeft me maar weer eens met de neus op de feiten gedrukt dat wij ons leven lang zullen moeten blijven leren en dat wij van studenten moeten gaan leren in plaats van andersom!”

Docenten van het ROC Da Vinci College namen deel aan de workshop om de kennis in het onderwijs te borgen en verder te kunnen delen. Wilt u ook uw kennis en vaardigheden vergroten rond cyber security op de productievloer? Laat het ons weten. Bij voldoende interesse organiseert de Duurzaamheidsfabriek in het najaar een tweede sessie.

Contact: innovatiemanager Daan Wortel – dwortel@duurzaamheidsfabriek.nl

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry