Share:

Nieuws

Update VIREN: ‘Ontwerp en print je brug op maat’

Het idee achter het project VIREN (Virtual Engineering) is dat veel objecten sneller en meer klantspecifiek kunnen worden ontwikkeld, geëngineerd en geproduceerd. Dat willen de projectpartners aantonen aan de hand van een showcase waarin zij een brug produceren. Inmiddels is de configurator bijna klaar – de werking is verder geoptimaliseerd en er zijn verschillende mogelijkheden toegevoegd.

Toolbox van digitale ontwerpmiddelen
In het VIREN-project, dat gefinancierd wordt door SMITZH en uitgevoerd met partners SPARCBridge, TRANS-X, MDIM en DEAL!, wordt een toolbox (‘configurator’) samgesteld van digitale ontwerpmiddelen. Met deze toolbox kunnen maakbedrijven straks eenvoudiger systeeminnovaties vormgeven én automatisch laten produceren. De showcase met de ‘brug op maat’ is onder meer bedoeld om ondernemers, werkenden en studenten kennis te laten maken met de toekomstige vorm van ontwikkelen en realiseren in de maakindustrie, de kracht van simuleren en 3D printen. Voor de engineering wordt gewerkt met Inventor en voor de virtualisatie omgeving met Unity.

Leuningen, slijtlagen en rijstroken
De ontwikkeling van de configurator gaat erg hard. Inmiddels is er een koppeling gemaakt met rekensoftware om de brug constructief door te rekenen. Ook de dimensies van de brug zijn aan rekensoftware gekoppeld, waardoor deze automatisch berekend worden. Aan de configurator zijn tot nu toe twee standaardleuningen toegevoegd, deze zijn ‘parametrisch’ waardoor er automatisch meer of minder balusters worden weergeven afhankelijk van het langer of korter maken van de brug.

Op het brugdek zit een slijtlaag, die gebruiker nu verschillende kleuren kan geven. Ook kun je nu een extra rijstrook toevoegen (bijvoorbeeld een rood fietsdeel en een grijs voetgangersdeel). De brug is realistisch weergeven in een landelijke omgeving waarbij je bovendien verschillende scenario’s kan afspelen (regen, wind en wandelend persoon).

Verdere optimalisatie
Op de achtergrond is het Inventor model geüpdatet, is de koppeling tussen Inventor en de configurator verbeterd en er is een automatische slicer tool ontwikkeld. De komende tijd wordt besteed aan het verder verbeteren van de configurator, zoals het versnellen van de laadtijd, het toevoegen van extra scenario’s en het oplossen van kleine bugs. Ook wordt de gebruiksvriendelijkheid verhoogd met een verbeterde user Interface van het menu.

Meer weten?
Neem voor meer informatie over dit project contact op met Daan Wortel (dwortel@duurzaamheidsfabriek.nl).

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry