Share:

Nieuws

Technische keuzevakken voor het VMBO bij het MBO

Vanaf komend schooljaar biedt Da Vinci College, samen met zijn bedrijfspartners, een vast aanbod van keuzevakken aan. Doel hierbij is om voor de regio een verbreding van VMBO keuzevakken te kunnen aanbieden, zodat (meer) leerlingen in hun schoolloopbaan een keuzevak in hun interessegebied kunnen volgen en de VO leerlingen kunnen aansluiten bij innovaties in de techniek. Daarnaast helpt het VO leerlingen in hun loopbaan oriëntatie (LOB) en een vloeiendere overgang naar het MBO.

Hoge arbeidsmarktrelevantie
Het aanbod van keuzevakken is bepaald door een enquête die is afgenomen bij VO scholen, in combinatie met de focusgebieden van de sector Techniek & Media van het Da Vinci College, die zich kenmerken door hun hoge arbeidsmarktrelevantie en regionale activiteit. Deze focusgebieden zijn: Aerospace, Maritieme Maakindustrie, Bouw & Infra en Mobiliteit. De thema’s Energietransitie, Elektrotechniek, ICT, Software Development en Multimedia zijn in al deze focusgebieden vervlochten.

Dekkend voor het examenprogramma
In het schooljaar ‘24/’25 starten de eerste negen keuzevakken, op een vast moment in de week (woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur) in de periode september t/m januari. Leerlingen van meerdere scholen kunnen samen het keuzevak volgen. De keuzevakken worden verzorgd door MBO-docenten, aangevuld met gastlessen en/of excursies naar bedrijven om zo de inhoud actueel, innovatief en dekkend voor het examenprogramma te maken. Ook het toetsen volgens de geldende richtlijnen valt onder het aanbod.

De keuzevakken die starten in ‘24/’25:

 • Robotica (1906)
 • Duurzame Energie (1327)
 • Schoonmetselwerk (1206)
 • Tegelzetten (1230)
 • Circulair bouwen (1232)
 • Fotografie (1511)
 • Idee-ontwikkeling (1506)
 • Innovatie & Prototyping (1517)
 • Verbrandingsmotoren (1413)
  (dit betreft een pilot in de periode nov-april)

In het schooljaar ‘25/’26 wordt het aanbod uitgebreid met Plaat- en constructiewerk (1305), Verspaningstechnieken (1317), Praktisch booglassen (1326) en Procestechniek (1308)

Meer informatie en aanmelden
Wil je meer weten over de keuzevakken of leerlingen aanmelden? Neem dan contact op met Michel Pipping via mpipping@davinci.nl. Aanmelden voor de keuzevakken kan tot 27 juni.

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry