Share:

Nieuws

Speciale boei verzamelt gegevens voor zeewierboerderij

Welke krachten kan een zeewierboerderij doorstaan? Dat wordt de komende maanden voor de Haagse kust gemeten met een speciale boei voorzien van sensoren én zeewier. De Nederlandse overheid heeft de ambitie om aquacultuur te vergroten, bijvoorbeeld met boerderijen voor zeewier en mosselen tussen windparken. De Noordzee is echter geen vriendelijke zee. Om een goed functionerende, robuuste productielocatie te maken, is het essentieel om eerst gegevens te verzamelen om te zien hoeveel stormkracht een zeewierboerderij kan doorstaan. In een prototyperuimte van de Duurzaamheidsfabriek, ontwikkelde het jonge bedrijf Aqitec een speciale boei en de instrumenten voor de Proeftuin op de Noordzee van de gemeente Den Haag. Op dit ‘slimste stukje Noordzee’ vinden meer testen plaats om innovaties te versnellen.

De speciale boei, de Azifarm, volgt een ontwerpfilosofie van eenvoud, waardoor krachten op het systeem goed te beheersen zijn en zaaien en oogsten gemakkelijk gedaan kan worden. Het principe is schaalbaar. Nu de Azifarm op zee is geplaatst testen we de constructie en de werking van het systeem. Met GPS, sensoren en camera’s verzamelen we meetgegevens (krachten, beweging en beeldmateriaal) voor verder onderzoek.

Aqitec heeft de ambitie impact te hebben op de toekomst van de zeewierkweek op zee. Voor diverse opdrachtgevers heeft Aqitec zeewierkweeksystemen ontworpen en doorgerekend. Voor wie wil participeren in onze technologie ontwikkeling of gebruik wil maken van onze engineering diensten zie www.aqitec.com.

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry