Share:

Nieuws

SchapenKoppieKoppie van afvalplastic

Een miniatuurversie van het beroemde beeld ‘Schapenkoppen’ van de Dordtse beeldend kunstenaar Cor van Gulik wordt binnenkort gefabriceerd in een zogeheten ‘pop up plastic lab’ dat over enkele maanden op het Leerpark komt te staan. In dat laboratorium wordt plasticafval omgezet naar een grondstof voor allerlei handzame producten. SchapenKoppieKoppie is een 3d geprinte miniatuurversie van afvalplastic. Het eerste prototype werd maandag 14 januari overhandigd aan de Dordtse wethouder Rik van der Linden.

Misschien kent u het beeld. Vanaf 1967 stond het op de eerste afrit na de Papendrechtse brug, richting Dordt, maar sinds enige tijd heeft het een nieuwe, veel prominentere plek gekregen, namelijk de Laan der Verenigde Naties, vlakbij de oprit naar de A16 richting Rotterdam. De miniatuurversie van het beeld gaat SchapenKoppieKoppie heten. Het afvalplastic waarvan het gemaakt wordt, is onder meer afkomstig uit de Spuihaven, waar het door de Aquadrone van de firma Krinkels wordt opgevist.

De initiatiefnemers van het SchapenKoppieKoppie willen met het project de aandacht vestigen op de mogelijkheid om plastic afval om te zetten in waardevolle bruikbare nieuwe producten. Inmiddels hebben zich al diverse partijen bij het project aangesloten: Dat zijn: 10XL, Cirkellab, Cor Noltee Design Thinker, het Da Vinci College, de Duurzaamheidsfabriek, Krinkels, LeXlab en RanMarine. De projectgroep staat open voor iedereen die wil (samen)werken aan een eiland zonder plastic afval en onderdeel wil zijn van een lokale, structurele plastic keten. Heeft u als bedrijf of organisatie een voorname en continue plastic afvalstroom? Neem contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden om hier iets waardevols van te maken. 

Het innovatiefonds Smart City Dordrecht verstrekt subsidie om het plan Schapenkoppiekoppie te realiseren. 

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry