Share:

Nieuws

Eerste TechnoHub-showcases van start

Binnen de TechnoHub Smart Metrology & Manufacturing zijn de eerste showcases opgestart. In deze showcase-projecten gaan experts van verschillende TechnoHub-partners gezamenlijk aan de slag om met hun complementaire kennis innovatieve oplossingen te vinden voor concrete uitdagingen van bedrijven uit de regio. Daarbij worden ook studenten en docenten uit het beroepsonderwijs betrokken, zodat de nieuwe inzichten en ervaringen meteen een plek krijgen in het onderwijs.

Kunststoflassen met Cobots
Eén van de showcases gaat over het lassen van kunststof met een cobot. Cobots worden nu al op uiteenlopende manieren toegepast, waaronder lascobots voor bijvoorbeeld metaal of aluminium. Maar ook voor kunststof kunnen cobots een uitkomst bieden. Hierbij wordt een extruder-tool gekoppeld aan de cobot, waarmee het kunststof gelast kan worden. Twee stagiairs van het Da Vinci College starten in februari bij TechnoHub-partner Valk Welding om in opdracht van Damen Shipyards te onderzoeken hoe cobots kunnen worden ingezet voor het produceren van boten van HDPE (High Density PolyEthyleen).

Slim voorraadbeheer in het ziekenhuis
Een ander showcase waarmee inmiddels de eerste stappen worden gemaakt, betreft het ‘smart’ maken van het voorraadbeheer in het primaire proces van een afdeling van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Als een zorgmedewerker bijvoorbeeld een katheter moet aanleggen bij een patiënt, dan pakt hij daarvoor verschillende materialen in verschillende maten uit de voorraadkast. Als de voorraad in de kast opraakt, wordt dat nu handmatig aangegeven door een kaartje om te draaien. De volgende gebruiker grijpt dan vaak mis. De uitdaging in dit project is om op een kosteneffectieve, slimme manier de communicatie met het magazijn te optimaliseren, zodat zorgmedewerkers niet meer misgrijpen en hun werk beter kunnen doen. Een projectgroep van vier Da Vinci studenten werken nu aan een prototype van een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke voorraadkast

Over TechnoHub Smart Metrology & Manufacturing
In het programma Technohub Smart Metrology & Manufacturing bundelen verschillende toonaangevende regionale bedrijven en onderwijsinstelllingen en de Duurzaamheidsfabriek kennis op het gebied van big data, digitalisering, cobotisering en virtualisering. Het doel van het programma is om de expertise rondom deze thema’s verder uit te breiden, te verdiepen en beschikbaar te stellen aan medewerkers van de betrokken partners, het bedrijfsleven en onderwijs in de regio. Het tastbaar maken van expertise gebeurt via onder meer workshops, masterclasses en onderwijsmodules.  Daarnaast zetten de partners hun complementaire kennis in om, in de vorm van showcases, innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor bedrijven en maatschappelijke instellingen. Tot slot willen de partners ook meer zichtbaarheid creëren voor technologische innovaties als aanjager voor doorontwikkelingen in het vakgebied. Technohub Smart Metrology & Manufacturing wordt mede mogelijk gemaakt door A&O Metalektro, het opleidingsfonds van en voor metalektrobedrijven. 

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry