Share:

Duurzaamheid

Energiezuinige installaties

De Duurzaamheidsfabriek heeft een energiezuinige werktuigbouwkundige installatie. Mampaey installatietechniek heeft de Duurzaamheidsfabriek  voorzien van de werktuigbouwkundige installaties naar een ontwerp van Wolter & Dros. De totaalinstallateur heeft gezorgd voor de sanitaire installaties en installaties voor de luchtbehandeling, verwarming, en koeling en de bijbehorende regeltechnische installaties in het gebouw.

Chris Kafoe, projectleider bij Mampaey
“Op het gebied van duurzaamheid is het een vooruitstrevend project. In het ontwerpproces is de focus gelegd op het integraal verduurzamen van het gebouw. Door te letten op de oriëntatie van het gebouw en andere bouwfysische parameters is de energiebehoefte geminimaliseerd. Door de lagere energiebehoefte is een minimale installatie benodigd. Hiervoor wordt minder materiaal gebruikt.”

De Duurzaamheidsfabriek is voorzien van een CO2-gestuurde ventilatie. Het kanaalsysteem is geoptimaliseerd en waar nodig vergroot om een zo laag mogelijke weerstand te creëren. De warmte en koude wordt geleverd door de collectieve warmte- koudeopslaginstallatie van het Leerpark. Er wordt gebruik gemaakt van laag temperatuurkoeling. Ook voor het leidingwerk heeft een optimalisatie plaatsgevonden om zo zoveel mogelijk pompenergie te besparen.

 Voor leerdoeleinden zijn in het leidingwerk extra voorzieningen opgenomen om meet- en regelinstallaties aan te brengen. De sanitaire installaties zijn onder andere voorzien van toiletten met waterbesparende spoelreservoirs, waterloze urinoirs en zelfsluitende waterbesparende kranen.

Het gebouw zelf is een leerobject. Zo is de warmte- en koudeopslaginstallatie (wko) in de Duurzaamheidsfabriek ingezet als leerwerkruimte en de luchtbehandelingskast is voorzien van glas zodat de leerlingen kunnen zien hoe het werkt.

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry