waterstof-event HI Delta

Share:

Nieuws

Druk bezocht waterstof-event HI Delta

Op 24 januari organiseerde HI Delta! in de Duurzaamheidsfabriek een waterstof-event plaats, onder de titel ‘Waterstof Maakindustrie opschalen in Zuid-Holland: Wat is er nodig?’. Met de volle zaal werd onder meer gesproken over talentontwikkeling en onderwijs, over innovatie en over het ondersteunen van het MKB bij de uitdagingen op het gebied van waterstof. De middag werd afgesloten door Hi Delta voorzitter André Boer, die zelf als directeur van Krohne ook nauw betrokken is bij de waterstof ontwikkelingen.

Talentontwikkeling en onderwijs

Voor het bedrijfsleven is het aantrekken van goed personeel voor de energietransitie en dus ook waterstof een grote uitdaging. Bij deze nieuwe markt is dus nog veel onbekend en dat zorgt er voor dat het onderwijs en cursussen nog niet altijd aansluiten bij de vraag in de markt. Emile Jackson van de Hogeschool Rotterdam werkt aan het ontwikkelen van deze opleidingen voor het onderwijs en bedrijfsleven. Op het event gaf hij een introductie hoe ze bezig zijn met het ontwikkelen van lesprogramma’s voor onderwijzers en studenten en binnen het GroenvermogenNL programma een learning community in Zuid-Holland opzetten. Daarnaast doen ze vanuit de Hogeschool actief mee met waterstof projecten voor studenten zoals de Shell-Ecomarathon en de Monaco Solar & Energy Boat Challenge.

In de lesprogramma’s is speciale aandacht voor veiligheid en certificering van deze opleidingen. Belangrijke vragen vanuit het publiek gingen over het enthousiasme van studenten om waterstof programma’s te volgen, hoe de programma’s aan te sluiten op het bedrijfsleven, en informatie over best practices.

Regionale supply chain

Nick van Keulen, supply chain manager van Battolyser Systems, gaf een introductie over de noodzaak van de energietransitie en de rol van de Battolyser daarin. De electriciteitsproductie moet verduurzaamd worden maar niet alle processen kunnen opgelost worden met electrificatie. Daarom is waterstof nodig. Battolyser biedt deze mogelijkheid door als batterij te fungeren die ook waterstof kan produceren. Om verzekerd te zijn van een goede productieketen wil Battolyser Systems graag een supply chain samenstellen met bedrijven uit de regio. Daarom zijn ze druk op zoek naar bedrijven als spuitgieters, componentmakers en andere om de Battolysers te produceren. Daarbij is het de bedoeling is om echt samen te werken en samen te innoveren. Hierbij komen zaken als vertrouwen, wat deel je wel, wat niet, NDA’s, hoe werk je samen, EU regelgeving etc aan de orde. Ook afwegingen om hier te produceren t.o.v. van bijvoorbeeld Azië zijn belangrijke afwegingen. 

Hydrogen Competence Centre

Vervolgens gaven Petrus Postma en Mark Zuyderwijk een update over het Hydrogen Competence Centre, het test en ontwikkelcentrum voor de waterstof maakindustrie. Het HCC gaat het MKB ondersteunen in het bedienen van deze markt door het MKB te ondersteunen in uitdagingen, het mede ontwikkelen van waterstof onderwijs en cursussen om goed personeel op te leiden. Daarnaast gaat er een test en ontwikkelcentrum gerealiseerd worden waar het MKB haar producten kan testen en (door)ontwikkelen. Met de aanwezigen is het werkprogramma doorgenomen en zijn de behoeftes opgehaald voor verdere aanscherping van de focus van het HCC. Op die manier sluit het HCC zo goed mogelijk aan bij de behoefte van de MKB maakindustrie.

Website HI Delta

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry