Share:

Nieuws

Bezoek RAMLAB

Op woensdag 9 november organiseerde de Duurzaamheidsfabriek, samen met HI Delta en Metaalunie een bezoek aan RAMLAB in Rotterdam. RAMLAB heeft als missie om het 3D printen en repareren (oplassen) van metalen onderdelen volledig te automatiseren en heeft daarvoor in samenwerking met industriële en academische partners een monitor en control systeem ontwikkeld dat kan worden geïntegreerd in cobots. Daarnaast kunnen deze cobots ook ingezet worden voor conventioneel lassen en slijpen.  

Binnen RAMLAB wordt met name de WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing) technologie verder ontwikkeld. Dit is een vorm van 3D printen waarbij een lasapparaat met behulp van een robotarm 3D metaalobjecten laag voor laag op elkaar en naast elkaar print. Door deze techniek is het mogelijk om tegen lagere kosten, met grotere printvolumes en meer materiaal per uur (kg/h) te 3D printen. WAAM heeft unieke vormvrijheden en de mogelijkheid om enkel stuks en in kleine series met hoge snelheden te produceren. Voor de betrokken maakbedrijven een interessante toevoeging op andere (conventionele) productietechnologieën.

Na een presentatie over de activiteiten van Ramlab kregen de deelnemers een demonstratie van de verschillende robots en cobots die worden gebruikt. Daarbij was er ruime gelegenheid om met elkaar na te denken over hoe deze nieuwe technologieën op de juiste manier kunnen worden geïmplementeerd in het productieproces.

 

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry