Share:

Agenda

Eendaagse workshop digitalisering en cyber-security in de maakindustrie

Met het koppelen van de werkvloer aan het kantoordomein en het internet, ontstaan cyberrisico’s. Welke risico’s zijn dit? En hoe kunt u ze minimaliseren? Op 28 juni organiseert fieldlab Smart Industry de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht hierover een gratis eendaagse training voor management/operationeel technisch equipment/systeem beheer met een HBO-kennisniveau of MBO met extra ICT en/of PLC ervaring. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

De opkomst van het Internet of Things stuwt het belang van data en datagebruik verder op. Steeds meer productieapparatuur wordt aan het fabrieksnetwerk en aan het Internet gekoppeld. Met de grotere hoeveelheden data kunnen, na dataverwerking en visualisatie, processen worden bijgestuurd. In Industrie 4.0/Smart Industry verband is massaal gekozen om over te gaan op de OPC UA standaard. Ook worden open source oplossingen steeds krachtiger.

Maar productielijnen en apparatuur moeten wel veilig worden gekoppeld. Bij een hack kan de schade al groot zijn, maar waar er productieapparatuur wordt aangestuurd, zijn er ook veiligheidsrisico’s en eisen. Wat houdt fabrieksvloer en equipment datacollectie in en wat kan ik met die data? Wat is de OPC UA standaard, wat is de status van open source systemen en hoe past ik die toe en vooral hoe maak ik mijn systeem cyber veilig? Daarover gaat deze ‘hands on’ workshops. Op het einde hebben deelnemers inzicht hoe ze e.e.a. zelf kunnen toepassen.

De workshop bestaat uit drie delen:

  • Hoe kun je eenvoudig automatische data uit equipment en van de werkvloer verzamelen
  • En doe je dat cyber veilig en hoe cyber risico’s beheerst kunnen worden;
  • 4 praktische trainingen met Industriële I/O, een PLC en een (Raspberry)Pi computer, waarbij deelnemers zelf aan de slag gaan met data collectie en visualisatie terwijl ze ondertussen gehackt worden en steeds beter leren hun data op een cyber veilige wijze te verkrijgen.

Aanmelden vóór 21 juni via innovatiemanager Daan Wortel: dwortel@duurzaamheidsfabriek.nl

De workshop is mogelijk gemaakt met een opstartsubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om in het kader van het Smart Industry programma, de cyber veiligheid in de industrie te vergroten. (zie eventueel ook https://github.com/ejsol/Smart-Industry-zelf-aan-de-slag.git )

Share:

© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry