Share:

Nieuws

Warmtecentrum Zuid-Holland officieel in gebruik

Op dinsdag 16 oktober werd in de Duurzaamheidsfabriek het Warmtecentrum Zuid-Holland officieel in gebruik genomen. Dit centrum – het derde praktijklokaal voor warmtepompen in ons land – is tot stand gekomen met steun van de provincie Zuid-Holland. Het centrum werd geopend in aanwezigheid van gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland, Doekle Terpstra als voorzitter van brancheorganisatie Uneto-VNI, regionaal portefeuillehouder Duurzaamheid Jacqueline van Dongen en de Dordtse wethouder Duurzaamheid  Rik van der Linden.

De komende jaren moeten miljoenen woningen worden afgekoppeld van het aardgas. Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Het principe van een warmtepomp is echter compleet anders, bovendien zullen warmtepompen ook vaker gebruikt gaan worden in combinatie met andere systemen, zoals zonnepanelen en –boilers. Dat vraagt dus om een andere manier van werken, denken én adviseren binnen de installatiebranche.

Warmtecentrum Zuid-Holland officieel in gebruik

In het warmtecentrum kunnen zowel studenten als ervaren monteurs zich op daarin laten scholen. Het is pas het derde warmtecentrum in Nederland, maar de behoefte aan deze opleidingsmogelijkheid is enorm, vertelt provinciebestuurder Han Weber. ,,De techniek is er, maar het is lastig om die grootschalig beschikbaar te stellen.” Hij onderstreepte ook het belang van de Duurzaamheidsfabriek als logische locatie voor het warmtecentrum, dat gevestigd is op de tweede verdieping van de fabriek en daarmee een perfecte aanvulling vormt op het bestaande ‘energietransitieplein’ met het Huis van de Energietransitie. Juist de samenhang tussen de verschillende beschikbare technologieën is immers zo belangrijk.

Share:

© Copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry