Share:

Nieuws

VR Supported Offsite Teaching van lasrobots bij Valk Welding

Optimale synergie tussen traditioneel vakmanschap en ‘state-of-the-art’ technologie.

 In het project TIMA werkt Valk Welding, producent van lasrobots, samen met studenten Valk Welding aan innovaties rondom de toepassing van lasrobots in de scheepsbouw. Het mooie van het project is dat het ‘het beste van twee werelden’ weet te combineren: het vakmanschap van ervaren lassers wordt via een ‘slimme pen’ (handheld toorts) rechtstreeks omgezet naar programmatuur van de lasrobot.

 Lasrobots wordt op steeds grotere schaal ingezet in de scheepsbouw voor procesoptimalisatie en innovatie. Binnen het EFRO-project Toegepaste Innovaties voor Maritieme Automatisering (TIMA) wordt onder meer gekeken naar de inzet van lasrobots bij de productie van enkelstuks. Daarbij is veel vakkennis vereist en is er slechts beperkt sprake van repeterende werkzaamheden. Een robot zou dan steeds opnieuw geprogrammeerd moeten worden, wat zeer arbeidsintensief is. Bovendien zijn ervaren lassers niet altijd ook getalenteerde programmeurs.

Anton Arckers, softwareontwikkelaar bij Valk Welding: Vakmensen met veel laskennis en –ervaring hebben soms moeite om achter een beeldscherm in 3D te denken en houden toch liever een lastoorts vast. Om die reden hebben we destijds offsite teaching ontwikkeld, waarbij de operator met een handheld, in de vorm van een lastoorts, de lasposities in een fysiek werkstuk aanklikt. Met behulp van camera’s worden zowel de lasposities als de stand van de toorts vastgelegd en omgezet naar een programma voor de lasrobot. Dat werkt snel en intuïtief.”

Lassers en lasrobots vullen hiermee elkaar aan in plaats van dat ze concurrent worden. Inmiddels is Valk Welding nog een stap verder gegaan en heeft deze offsite teaching met Virtual Reality technologie omgezet naar een virtuele omgeving. De programmeur verplaatst zich met een VR-bril in een virtuele 3D-omgeving waarin hij zowel het werkstuk als de lasrobot ziet. Hiermee komt het programmeren los te staan van de fysieke productieomgeving. Er is veel belangstelling voor deze nieuwe manier van VR Supported Offsite Teaching. Panasonic heeft de software van Valk Welding zelfs nu geïntegreerd in zijn eigen producten.

Share:

© Copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry