Share:

Nieuws

HBO-opleiding Instrumentation Control and Engineering in januari van start

Op de begane grond van de Duurzaamheidsfabriek is de afgelopen maanden een volwaardig ‘meet- en regelplein’ ontstaan, rond het reeds bestaande flowcenter. Het plein wordt de komende twee jaar ‘the place to be’ van een groep studenten die op 17 januari as. start met de 2-jarige hbo opleiding Instrumentation Control and Engineering (ICE).

ICE is een unieke opleiding in Nederland, waarbij studenten hun baan combineren met een studie op hbo-niveau. Leren houdt in: theorielessen plus daarmee samenhangende praktijklessen. En daar is het meet- en regelplein voor bedoeld.

In praktijkopstellingen gaan de studenten aan de slag met opdrachten op het gebied van meet- en regelsystemen die betrekking hebben op de procesindustrie en maritieme industrie.

Voor degenen voor wie dit te abstract is, een eenvoudig voorbeeld van meet- en regeltechniek: stel dat een vat en bepaald niveau vloeistof mag hebben. Een sensor meet daarvoor het werkelijke niveau, vergelijkt dat met het bedoelde niveau en pompt er water uit of bij zodat het geregeld wordt dat er voldoende water inzit. Studenten gaan met dit soort (en veel complexere) voorbeelden werken, gaan zelf bouwen en ook systemen verstoren om ervan te leren.

Verder gaan studenten zowel losse instrumenten als geïntegreerde systemen beproeven en testen en maken zij via praktijkopdrachten kennis met alle natuurkundige grootheden die met meet- en regeltechniek te maken hebben, zoals druk, niveau, temperatuur en flow.

Het meet- en regelplein is niet alleen voor de hbo-studenten gebouwd, ook mbo-leerlingen gaan er lessen volgen en het bedrijfsleven kan er instrumenten testen en kalibreren.

Kern van het meet- en regelplein is de bekende XCaliber. De flowloop van deze installatie, met water als medium, is gebouwd naar het voorbeeld van NMI’s EuroLoop, de grootste en meest nauwkeurige kalibratiefaciliteit voor olie en gas ter wereld.

Naast de XCaliber wordt gebouwd aan de SHDP, de Sustainable Hydraulic Development Process (SHDP), een hydraulisch proces dat tot doel heeft een aantal regelstrategieën in de praktijk te bestuderen, door gebruik te maken van industriële meet- en regelapparatuur. Een andere toevoeging aan het meet- en regelplein is de DMTF, de Dynamische Maritieme Test Faciliteit, een open innovatieomgeving voor het testen van maritieme innovaties zoals energiebesparende schroeven en schroefassen.

De ontwikkeling van het meet- en regelplein is tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen HBO Drechtsteden en het Da Vinci College, met de onontbeerlijke hulp van bedrijven zoals Krohne, VAF, Verkerk, ABB, Samsom, Schneider, Emerson, Wijk en Boerma, Festo en Reehorst.

Share:

© Copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry