Share:

Nieuws

HAN op werkbezoek bij Duurzaamheidsfabriek

Op 13 juni bracht een delegatie van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) een werkbezoek aan de Duurzaamheidsfabriek. Binnen haar ‘zwaartepunt’ Sustainable Energy & Environment (SEE), zet de HAN stevig in op de ontwikkeling van een hybride leeromgeving. Christien Lokman, Programmamanager SEE van de HAN: “De Duurzaamheidsfabriek is een inspirerend voorbeeld. We hebben zeker een aantal interessante inzichten opgedaan die we kunnen vertalen naar onze eigen campusontwikkeling.”

De HAN focust haar onderzoek en onderwijs op de zwaartepunten Health, Smart Region en Sustainable Energy & Environment (SEE). Met SEE speelt de HAN in op uitdagingen met een enorme maatschappelijke impact, zoals de energietransitie en een overgang naar een circulaire economie. De thema’s van SEE zijn gekoppeld aan bestaande agenda’s en initiatieven en de HAN werkt binnen de thema’s nauw samen met overheden en bedrijfsleven in de regio.

Die samenwerking  wordt onder meer concreet op het Industriepark Kleefse Waard. Op dit bedrijventerrein met veel energie-gerelateerde bedrijven en startups, wordt, net als in de Duurzaamheidsfabriek, actief gewerkt aan het verbinden van onderwijs en bedrijfsleven: twee werelden die elkaar versterken en die groeien als ze elkaar ontmoeten. Dit uit zich onder andere in onderzoeksprojecten vanuit hogescholen en samenwerkingsprojecten vanuit bedrijven. Hierbij gaat het altijd over het verbinden van kennis en praktijk en het met elkaar innoveren.

Paul Sistermans, Beleidsmedewerker Faculteit Techniek: “Op het Industriepark hebben we een aparte ruimte ingericht waar studenten werken aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Er zijn laboratoriumruimten waarin ook getest en geëxperimenteerd kan worden. Maar het blijft nog een beetje hangen in projecten. Wat de Duurzaamheidsfabriek heel mooi doet, is het combineren van faciliteiten en ruimte. Bedrijven plaatsen hun systemen in de fabriek. Daarmee krijgt het onderwijs beschikking over de meest actuele producten en technologie en krijgen de bedrijven waardevolle feedback, waarmee ze hun apparatuur verder kunnen optimaliseren. Zo ontstaat echt een win-win situatie.”

“Door alles onder 1 dak te hebben kun je optimaal werken in de driehoek van onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven,” vult Christien Lokman aan. “Ook de aanwezigheid van start-ups werkt enorm inspirerend voor studenten en omgekeerd kunnen de start-ups profiteren van de aanwezigheid van studenten en de aanwezige kennis bij docenten en onderzoekers. Mooi ook dat er in de Duurzaamheidsfabriek vanuit verschillende businessmodellen wordt gedacht, zoals de vergader- en symposiumruimtes die verhuurd worden of het gebruik van apparatuur voor commerciële cursussen/trainingen. Ook mooi vond ik de maatschappelijke functie, zoals het voorbeeld dat studenten op een inloopavond aan burgers uitleggen hoe nou eigenlijk een warmtepomp werkt, en het feit dat het gebouw het hele jaar door geopend is, zonder lastige vakantiesluitingen. Wij hebben ondertussen onze ervaring breed onder de aandacht gebracht en komen graag nog een keer terug!”

Share:

© Copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry