Share:

Nieuws

Eerste particuliere Dordtse zonneparken officieel in gebruik

Vanaf het dak van de Duurzaamheidsfabriek, werden op vrijdag 14 september de ingebruikname gevierd van de eerste twee particuliere zonneparken in Dordrecht. Dordtenaren investeerden via Drechtse Energie in 890 zonnepanelen op twee gemeentelijke daken: het Stadsdepot en Sport+ op het Leerpark. Een derde Zon op Andermans Dak-project volgt binnenkort.

De twee zonneparken zijn samen goed voor de opwek van gemiddeld 220 Megawatt. Goed voor de energieleverantie voor 60 huishoudens en een besparing van 111.417 kilo CO2-uitstoot per jaar. Tijdens de feestelijkheden werd bekend dat de gemeente een derde locatie beschikbaar heeft gesteld: de sporthal aan de Spirea. Stichting Drechtse Stromen onderzoekt of dit dak sterk genoeg is, anders wordt een ander dak gezocht. Wethouder Rik van der Linden noemde het fijn dat de gemeente en de burgerinitiatieven in korte tijd zo’n honderd Dordtenaren hebben kunnen bedienen.  Projectleider Arnoud Offerhaus is trots dat in relatief korte tijd met de inzet  van gemeente, leveranciers en vele vrijwilligers zo’n groot project tot stand is gekomen en heeft de ambitie dat binnen een jaar alle burgers in de Drechtsteden mee hebben kunnen doen aan een Zon op Andermans Dak-project.

Coöperatie

De Zon op Andermans Dak projecten zijn bedoeld voor mensen die geen of te weinig panelen kwijt kunnen of mogen op hun eigen dak. De deelnemende bewoners hebben zich verenigd in een coöperatie en één tot maximaal veertig panelen gekocht om hun eigen stroomverbruik te compenseren. De gemeente Dordrecht stelt de daken voor minimaal 25 jaar gratis ter beschikking, Drechtse Energie beheert en beslist over de parken.

Na projecten in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht is Dordrecht de derde gemeente in de Drechtsteden waar de samenwerking met de lokale overheid tot stand is gekomen. Jacqueline van Dongen, portefeuillehouder duurzaamheid in de Drechtsteden zei te verwachten dat de andere gemeenten snel volgen: ,,Het is eigenlijk eigen dak, want de daken van overheidsgebouwen zijn van ons allemaal.”

www.drechtseenergie.nl

Share:

© Copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry