Share:

Nieuws

Bijeenkomst Innoveren en Investeren in de Duurzaamheidsfabriek

Ruime financieringsmogelijkheden voor innovatieve ondernemers in de Drechtsteden

Innovatie is de motor van de regionale concurrentiekracht. Toch blijkt de weg naar financiering voor innovatieplannen voor ondernemers vaak lastig te vinden. Zeker in de eerste risicovolle fasen. Tijdens het goed bezochte event ‘Innoveren en Investeren’ op woensdag 23 mei in de Duurzaamheidsfabriek (Dordrecht), presenteerden InnovationQuarter, Rabobank Drechtsteden, het MKB-katalysatorfonds en het Smart City fonds daarom hun verschillende mogelijkheden op het gebied van innovatiefinanciering in de Drechtsteden.

De foto is gemaakt door Ronald van de Herik

Advies op maat
Na een inleiding door een aantal inspirerende sprekers, konden ondernemers tijdens ‘Innoveren & Investeren’ direct kennismaken met de verschillende fondsmanagers. Zij kregen advies ‘op maat’, wat in een aantal gevallen concreet aanleiding gaf tot een aanvraag voor een subsidie. Ook kregen de ondernemers een duidelijker beeld van de mogelijkheden binnen de Duurzaamheidsfabriek; dé plek in de regio voor open innovatie, met interessante test- en ontwikkelfaciliteiten. En natuurlijk was er ook alle ruimte om te netwerken.

Inspiratie en tips
Dagvoorzitter Fred van Beuningen, directeur van Clean Tech Delta, leidde de middag in goede banen. Hij benadrukte dat de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en duurzaamheid eigenlijk voor iedere ondernemer aanleiding zouden moeten zijn om goed naar de eigen business te blijven kijken. Hij kreeg daarbij bijval van André Vermeulen van de Rabobank: “niet ieder bedrijf hoeft radicaal te innoveren, maar wees je bewust naar wat er gebeurt en kijk naar welke kansen dat biedt voor jouw onderneming. En doe het vooral niet alléén. De grootste innovaties vinden plaats in de contacten tussen bedrijven.”

Ondernemer Gert-Jan Strietman, van Machinebedrijf Straatman én van de innovatieve ‘spin-off’ FactoryLab, adviseerde de aanwezigen om in ieder geval ‘iets’ te doen en vooral ook samen met anderen. Zijn eigen ervaring inmiddels dat innovatie sowieso méér kansen biedt. “In het proces ontdek je dingen die je van tevoren niet had kunnen bedenken, nieuwe toepassingen, nieuwe markten. Goed blijven luisteren naar je klanten is daarbij essentieel.”

Alle mogelijkheden op een rijtje
Bij de bijeenkomst werd ook een financieringsgids, MKB-Financieringsgids, uitgedeeld. In deze gids staan niet alleen de mogelijkheden van Innovation Quarter, Rabobank, het MKB-katalysatorfonds en het Smart City Innovatiefonds op een rijtje. Ook de subsidies en regelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan overzichtelijk op een rijtje, evenals de contactgegevens van de fondsmanagers én de accountmanagers van de Drechtstedengemeenten.

Share:

© Copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry