Share:

Nieuws

10XL in Top 100 innovatieve MKB-bedrijven

Een printer die objecten kan printen tot 6 meter lang en daarbij afvalplastic uit de oceanen verwerkt. Dat is kort gezegd de vinding van 10XL, de startup die sinds november in de Duurzaamheidsfabriek is gevestigd en die in juni een plaats kreeg in de MKB Innovatie Top 100 2018 van de KvK. In de tijdelijke Maakhal, tegenover de Duurzaamheidsfabriek, heeft 10XL de grootste 3D printer van Nederland neergezet, die heel snel werkt dankzij een unieke combinatie van 3D printen en 3D frezen.

Snel en netjes
Snel en groot printen was tot voor kort niet mogelijk. Printen duurt lang als je dit netjes wilt doen en de meeste printers kunnen maximaal 2 meter aan. De ontwerpers van 10 XL ontdekten dat alleen 3D-printen niet efficiënt genoeg was voor grote objecten.  Ze besloten twee technieken te combineren. 10Xl print in enkele uren een ruwe vorm in dikke lagen. Een geïntegreerde robot freest vervolgens alles nauwkeurig glad en op maat. 10XL heeft een aantal softwarepakketten aan elkaar geknoopt, aangevuld met eigen ontwikkelingen. Hierdoor hoeft de robot niet extra geprogrammeerd  te worden.

Van plasticsoep tot boot of bank
Gerecycled plastic dat uit zee is gevist, is de basis. Glas, hennep of steen versterken het plastic. Na gebruik kan het product weer worden geshred of gesmolten tot nieuwe grondstof. Cradle- to-cradle in optima forma. Het verhaal van 10XL begon in 2016 met een scheepsbouwer die een modelschip 10x groter wilde. Inmiddels is het eerste geprinte bootje een feit. Door de track te verlengen kan het bedrijf in de toekomst nog grotere modellen printen.

Zichtbare successen
Dat 10XL thuishoort in de MKB Innovatie Top 100 2018, blijkt onder meer uit een aantal recente successen. Zo is het bedrijf net geselecteerd voor Startup in Residence Zuid Holland, start 10XL binnenkort een serie duurzame banken op voor Gispen, heeft de jury van Duurzame Dinsdag 10XL beoordeeld als één van de beste 100 duurzame initiatieven en zette 10XL onlangs een indrukwekkend project neer in Venetië, in samenwerking met de wereldberoemde architect Studio Libeskind.

()

 

 

Share:

© Copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden

Member of IASP Urgenda Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie Smart Industry